Google Ads Otomatik Kurallar Oluşturma
Buradasınız: Anasayfa / Blog
21 Nisan 2021, Çarşamba
Google Ads Otomatik Kurallar Oluşturma
Google Ads Otomatik Kurallar Oluşturma

Google Ads reklamlarından  en yüksek verimi alabilmek için hesap optimizasyonu önemli ve üstünde durulması gereken konuların başında gelir. Hesap optimizasyonu yaparken birçok metriği ayrıntılı analiz edip buna göre de hesapta işlemler yapmak gerekmektedir. İşte bu noktada iş yükünüzü azaltacak olan otomatik kurallardır. Oluşturduğunuz kurallar ile bütçenizi, anahtar kelimelerinizi ve kampanyalarınızın bazı özelliklerini bilgisayar başında olmadan ayarladığınız kurallar ile reklam yönetiminizi kolaylaştırabilirsiniz. Şimdi birlikte otomatik kuralların detaylarını inceleyelim.

Otomatik Kurallar Nedir?

Otomatik kurallar, belirlediğiniz parametre ve ayarlara göre reklam hesabınızda otomatik olarak değişikler yapmanızı sağlayan bir yöntemdir. Kampanyalar, reklam grupları, anahtar kelimeler ve görüntülü reklam ağı seçenekleri ile alakalı birçok otomatik kural oluşturabilirsiniz.  Hesapta tanımladığınız otomatik kurallar ile reklamların aktif ve pasifliğini, tekliflerini ve diğer ayarlarını değiştirebilirsiniz. Sonrasında belirlediğiniz kurallar gerçekleştiğinde, buna dair bilgilendirme maili de alma imkanınız var.

Otomatik Kuralların Kullanıldığı Yaygın Durumlar Nelerdir?

Reklamların yayınlanacağı zamanı planlama

Reklam stratejinize göre bir kampanyanızı, belirli bir gün ve saat de aktif edip sonrasında pasif etmek isteyebilirsiniz. Bu noktada, otomatik kural oluşturduğunuz taktirde bu işlemi Google Ads sizin yerinize yapar. Böylelikle kampanya durumunu da kolaylıkla yönetebilirsiniz.

Teklifleri ve bütçeleri düzenleme

Otomatik kurallar oluşturarak hedefinize göre performansı iyi giden anahtar kelimelerin tekliflerini artırabilirsiniz ya da dönüşüm maliyeti yüksek olan bir anahtar kelimenin tekliflerini azaltmak için koşullar belirleyebilirsiniz.  Reklamların ortalama konumunu ayarlarken de belirlediğiniz performans kriterine göre teklif ve bütçelerini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca bir kampanyanız, sınırlı bir sürede belirli bir miktar bütçe harcaması gerekiyorsa bu koşul için de bir otomatik kural tanımlamanız sizin yararınıza olacaktır.

Düşük performans sergileyen reklamları durdurma

Bir reklam hesabı yöneticisi her zaman en iyi performans gösteren kampanya hedefleri ile devam etmek için sürekli yeni kurgular yapmalıdır. Bu işlemde ise yine otomatik kuralları kullanarak, istenen şekilde performans göstermeyen reklamları düzenli olarak duraklatabilirsiniz. Bu metrikler, performans hedeflerinize ve işinizdeki uzmanlık düzeyinize bağlı olarak seçilmelidir. 

 

Otomatik Kurallar Oluşturmanın Avantajları?

  • Bilgisayar başında olmadan ve Ads paneline girmeden belirlediğiniz koşulları Google sizin yerinize yapar. Örneğin; anahtar kelimenizi ve kampanyalarınızı düzenleyebilir, teklifleri ve bütçeleri değiştirip, bildirim e-postaları alabilirsiniz.
  • Hesap yönetiminde sürekli aynı şeyleri kontrol etme yükünden sizi kurtarır. Böylelikle zamandan tasarruf edersiniz.
  • Sıkça yaptığınız işlemleri otomatik hale getirir. Her zaman belirlediğiniz saat ve günde işlem yapılır. Ekstra manuel işlem yapmanıza gerek kalmaz.
  • Google Ads hesabının optimizasyon süreçlerini kolaylaştırır. Böylelikle, basit işleri otomatik hale getirerek asıl reklam stratejilerinize yoğunlaşabilirsiniz.

 

Otomatik Kurallar Oluştururken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Doğru bir şekilde kuralı oluşturduğunuzdan emin olun. Koşulları belirledikten sonra test etme amaçlı ön izlemesini yapmalısınız. Bütçe tekliflerine yönelik bir kural belirleyecek iseniz mutlaka bir teklif sınırı da koymanızı tavsiye ederim. Sınır belirlemediğiniz taktirde belirlediğiniz kurallar uygulanırken fazla bütçe harcanabilir. Bu yüzden her zaman tedbirli olmak lazım.
  • İşleminizin yürütüleceği sıklığı belirlerken hesabınızda büyük değişikliklere neden olacak düzenlemeleri hesabınızın performansına göre analiz ederek planlamalısınız.
  • Kural olarak belirlediğimiz koşullar için yeterli miktarda parametre girdiğinize emin olmalısınız. Böylelikle hesabın yanlış değişiklikler yapmasını önlemiş olursunuz.
  • Google Ads’den oluşturduğunuz kurallar sonucunda yapılan değişiklik için e-posta alma seçeneğini seçerek yapılan işlemleri takip edebilirsiniz. 

 

Otomatik Kurallar Nasıl Oluşturulur?

Otomatik kuralların ne işe yaradığını öğrendiğimize göre Google Ads panelinde birlikte örnek bir kural oluşturalım.

-Reklam hesabımızda; dönüşüm performansına göre anahtar kelimelerin tekliflerini ayarlamak için bir kural tanımlayalım.

1.adım: İlk önce Ads hesabında araçlar ve ayarlar kısmına giriyoruz. Sonrasında toplu işlemler sekmesi altındaki kurallar kısmına tıklıyoruz ve reklam hesabımızda otomatik kurallar oluşturmaya başlıyoruz.

2.adım: Kurallar kısmına girdikten sonra + işaretine tıkladığımızda aşağıdaki görseldeki seçenekleri Google Ads bize sunmaktadır. Biz bu örnekte anahtar kelime kuralı oluşturacağız.

3.adım:  Anahtar kelime kurallarını seçtiğimizde ilk etapta kuralın türünü ihtiyacınıza göre belirlemeniz gerekmektedir. Örneğimize uygun olacak kural türü; “anahtar kelime tekliflerini değiştir” seçeneğidir. Bu kural tüm etkin anahtar kelimelerde uygulanacağını da ayrıca belirtiyoruz. Aynı zamanda aşağıdaki görseldeki kuralımız için “teklifleri artırın” işlemini yapması için gerekli olan koşulu da girdikten sonra anahtar kelimenin teklifini %30 artır olarak ayarladım. İsteğe bağlı olarak bu orana bir üst sınır koyabilirsiniz. Ben üst sınırı bu örnekte 4 TL olarak belirledim.

4.adım: Sonuç olarak bu örneğimizde;  dönüşüm sayısı 3’den büyük ve dönüşüm maliyeti 28 TL’den düşük olan anahtar kelimelerin ortalama TBM’lerini %30 artırmaya yönelik otomatik bir kural oluşturduk. Ayrıca gün bazlı bu işlemi yapması ve bunu da e-posta yoluyla bana bildirmesine yönelik koşulda belirledik. Böylelikle, optimizasyon işleminde benim için önemli olan bir işlemi Google Ads belirlediğim saatte otomatik bir şekilde yapacak. Siz de kendi belirlemiş olduğunuz reklam stratejinize göre kurallar belirleyebilirsiniz.

Otomatik Kuralları Nasıl Yönetiriz?

Otomatik kurallar oluşturduktan sonra, kurallarınızı istediğiniz zaman etkinleştirebilir, duraklatabilir, düzenleyebilir, kaldırabilir veya filtreleyebilirsiniz. Arama Ağı kampanyalarınızda çalışan kuralları da geri alabilirsiniz. Ayrıca, kurallarınızla ilgili aldığınız e-posta bildirimlerini güncelleyebilirsiniz. Kurallarınızın yaptığı tüm değişikliklerin bir listesini kural günlüklerinizden inceleyerek kural durumlarını görebilirsiniz.

Otomatik kuralları oluşturduktan sonra var olan kuralların yönetiminde aşağıdaki işlemleri yapabilirsiniz:

  • Hesabınızdaki kuralları etkinleştirme, duraklatma veya kaldırma
  • Kuralı düzenleme
  • Kuralı geri alma
  • Kaldırılmış kuralları gizlemek için görünümü filtreleme

Sonuç olarak;  Oluşturduğunuz kuralların neleri tetiklediğine emin olmalısınız ve ara ara yapılan işlemlerinizi kontrol edip e-posta bildirimi de almayı ihmal etmeyin.

Şunu da unutmamak lazım, otomatik kurallar hiçbir zaman manuel bir değerlendirme ile aynı performansı vermez. Otomatik kurallar zamanınızı daha iyi yönetebilmek ve asıl işlemlere odaklanmanız açısından size fayda sağlayacak bir seçenektir. Böylelikle reklam hesabınızı daha performanslı bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.

Siz de Google Ads reklamlarınızın profesyonel bir şekilde yönetilmesini istiyorsanız hemen alanında uzman ekibimizden destek alın!

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın